Magyarország nyitólapja
nyitólapomnak
kedvenceimhez
Az oldal ismertetése
Déli parti települések képes leírás - Zamárdi.tlap.hu
részletek »

Déli parti települések - Zamárdi.tlap.hu

Képes leírás

Itt vagy: zamardi.tlap.hu » Déli parti települések
Keresés
Találatok száma - 15 db
Balatonberény

Balatonberény

Községünk idegenforgalma a XX. század elejétől követhető nyomon. A fokozatosan növekvő látogatottság miatt szükségessé vált, hogy egyre bővülő szolgáltatásokat és megfelelő környezetet találjanak a minket felkereső hazai és külföldi vendégek. Községünk az utóbbi években sokat változott, fejlődött, így mára már a valamennyi közművel rendelkező községek közé tartozunk. A csatorna- és gázhálózat mellett kiépült a kábeltévé rendszer is, s a lakosok nagy többségénél a szélessávú internet hozzáférés is elérhető.

Balatonboglár

Balatonboglár

Bemutatkozunk, bemutatjuk Önnek városunkat, Balatonboglárt annak reményében, hogy Ön, kedves családja és barátai évek óta ilyen települést keres pihenéséhez, tartalmas szabadságához. A 6300 lakosú városka a Balaton déli partján fekszik, lankás, dombos, szép vidéken. Keleten Balatonlelle, nyugaton Fonyód, a tó északi partján, szemben Révfülöp a szomszédunk. Környezeti kultúránkat a szőlő és a gyümölcs uralja évszázadok óta, melynek feldolgozását a közelmúltig a BB végezte - világszínvonalon.

Balatonfenyves

Balatonfenyves

Balatonfenyves elnevezésének története a XIX. század végi filoxérajárványig nyúlik vissza: gróf Széchenyi Imre ezen a területen is parcellákat jelöltetett ki a tönkrement zalai szőlősgazdák részére. A telepesek a szőlőn kívül facsemetéket, többek között jelentős számú erdei- és feketefenyőt is ültettek - a fenyő így megkülönböztető jelképévé vált a létrejött településnek, amelyet már 1912 óta így neveznek.

Balatonföldvár

Balatonföldvár

A település mindenkori vezetői célul tűzték ki, hogy Balatonföldvár fejlődésének új lendületet adnak. Növelték az infrastrukturális fejlettséget, kellemes életteret teremtve az itt élő embereknek és az idelátogató turistáknak. Fontossá vált az elmaradott részek felzárkóztatása.

Balatonkeresztúr

Balatonkeresztúr

Régészeti leletek bizonyítják, hogy őseink már a római korban ezen a területen éltek. Mindez arra vezethető vissza, hogy a kelták és a rómaiak után a hunok is letelepedtek. Az első írásos emlék 1316-ból származik, mely szerint e terület a somogyvári bencés kolostorhoz tartozott.

Balatonlelle

Balatonlelle

Balatonlelle Somogy megyében, a Balaton déli partján, Siófoktól nyugatra, Budapesttől 136 km távolságra fekszik. Vasúton, a 7-es és 67-es műúton személygépkocsival és buszszal egyaránt kényelmesen megközelíthető. Lellén két benzinkút segíti az autók forgalmát, valamint szervíz- szolgáltatás is igénybe vehető. A Balaton vizén sűrű hajóközlekedés bonyolítja le a forgalmat, melynek vérkeringésében Lelle is fontos szerepet tölt be.

Balatonmáriafürdő

Balatonmáriafürdő

A Festetics család birtokát képező keresztúri selymes, homokos Balaton part az 1880-as években már a csendet, pihenést szeretők kedvelt területe volt, de ekkor még a keresztúri bivaly csorda legelészett itt. Az 1891-es filoxéra vész elpusztította a zalai part szőlőskertjeit. Ezért az akkori földművelésügyi kormányzat Széchényi Imre grófot bízta meg, hogy Keresztúr határában vegyen bérbe a hat kilométer hosszúságú uradalmi területen 317 holdat és alakítson ki ott 585 telket a homokon, amelyben a filoxéra nem él meg. A kormánybiztos saját maga vezette az első szőlők ültetését.

Balatonszárszó

Balatonszárszó

Községünkben, a Balaton déli partjának közepén, számos hotel, több száz magánapartman, több jól kiépített szabadstrand található. A szépen felújított Fő utcával, színvonalas esti kulturális programokkal, ingyenes strandokkal és autóparkolókkal, a központi strandon új homokfövenyes gyermeköböllel, sporteszközökkel, játszótérrel, felújított szociális helyiségekkel várjuk vendégeinket.

Balatonszemes

Balatonszemes

Településünk történelme az őskortól nyomon követhető. Régészeti leletek jelzik, hogy ezen a településen már a kelták, a rómaiak és a honfoglaló magyarok is jelen voltak. Balatonszemes neve nyelvészeti vizsgálatok alapján a szláv eredetű Blatne-Balatin ('sáros tó') és a 'szem' magyar főnév összetételéből származik. Szemes valószínűleg az őrhely szerepét töltötte be, hiszen a rómaiak fontos hadi és kereskedelmi útja a település közelében haladt, s később a török hódoltság idején harci cselekmények színhelye volt.

Hirdetés
Balatonszentgyörgy

Balatonszentgyörgy

Római és népvándorlás kori leltek is bizonyítják, hogy Balatonszentgyörgy és Fenékpuszta között ősi, balatoni átkelőhely volt. Területünkön az első ismert helységnév Besenyő, a honfoglalás utáni időből. Nevét a letelepített besenyőkről kapta. Még a XIV. században is ezen a néven említik. Ez a helység a vasútállomás és az Egry József utca nyugati része közötti kisebb kiemelkedő háton volt. Bizonyságát az 1969-ben megtalált - csatornázás alkalmával átvágott - XV-XVI. századból származó lakóház és szemétgödör maradványok adták.

Balatonvilágos

Balatonvilágos

Balatonvilágos a Balaton déli partjának első települése. Három megye találkozásánál, Siófok várossal (Somogy megye), Enying várossal (Fejér megye) és Balatonfőkajár községgel (Veszprém megye) határos. A település neve hivatalosan Balatonvilágos, mely magában foglalja Balatonaligát is.

Fonyód

Fonyód

Köszöntöm Önt Fonyód honlapján, a Balaton part legszebb panorámájáról ismert város polgárainak nevében. A több mint 925 éves írásos múltra visszatekintő, két gyönyörű dombra épült településünk méltán híres szépségéről, a Balaton simogató hullámairól, látnivalóiról, rendezvényeiről, piacáról.

Siófok

Siófok

Ha városunk nevét hallja, olvassa valaki, szinte mindenkiben más-más élmény, emlék éled újra; más-más elképzelés jut felszínre. Abban azonban mindenki egyetérthet, hogy ez a város izgalmas, érdekes és sokszínű. Nos, e mozgalmasság, sokszínűség a település történetére éppúgy jellemző, mint jelenére. Kérem, tekintsen velünk vissza Siófok elmúlt századaira!

Szántód

Szántód

Szántód nevezetes idegenforgalmi látványossága Szántódpuszta, amely 1994-ben kapta meg az Európa Nostra-díjat építészeti hagyományainak őrzésért, s az értékes műemlékek helyreállításáért. A majorságot I. András adományozta a tihanyi apátságnak, s többnyire egyházi birtok volt, egészen a török hódításig, amikor elnéptelenedett.

Zamárdi

Zamárdi

Szeretettel köszöntjük Zamárdi Város honlapján A következő oldalakon sok hasznos és fontos információt találhat településünkről, mely Magyarország egyik legszebb táján, a Balaton déli partján található. Megközelíthető vasúton és az M7-es autópályán.

Tuti menü